Binance Margin işlemi, yatırımcıların fon ödünç alarak kripto pozisyonları açmasına olanak tanır. Ayrıca, daha fazla sermayeye sahip yatırımcıların pozisyonlarından yararlanmalarını sağlar. Bu nedenle, marjlar sayesinde traderlar, karlı pozisyonlarında daha büyük kar sonuçları görebilirler. Bununla birlikte aklımızda olması gereken şey, elbette sizin de daha fazla risk alacağınızdır.
Öte yandan, vadeli işlemler (Binance Futures), temsil ettikleri varlığı gelecekte önceden belirlenmiş bir fiyattan almak veya satmak için bağlayıcı bir anlaşmadır. Vadeli işlem yapan traderlar, bir vadeli işlem sözleşmesinde uzun (long) veya kısa (short) olarak piyasaya katılacaklardır. Binance’de teslim tarihlerine göre bölünmüş sözleşmeler bulacaksınız, yani teorik olarak varlığı satın almak veya satmak için sahip olduğunuz tarih. Bunlar genellikle üç aylık veya sürekli vadeli işlem sözleşmeleridir.
Hem marjlar hem de vadeli işlem sözleşmeleri, trader’ların kaldıraç kullanımıyla daha büyük karlar görmelerini sağlar. Bu da elbette her iki durumda da daha büyük bir risk alacağınız anlamına gelir. Tam olarak nasıl çalıştıkları konusunda yalnızca gerçek varlık ticaretine odaklanan yatırımcılar arasında genellikle bir kafa karışıklığı vardır. Margin ve vadeli işlemler arasındaki fark Binance teklifleri bazen karmaşık görünebilir, ancak değil ve bugün buna bakacağız. O halde hemen konuyu; Binance Futures ve Margin işlemler için fark oluşturan birkaç başlığı detaylıca inceleyerek ilerleyelim.
Binance Futures (Vadeli İşlemler) ve Margin – Alış ve Satış
Marj Traderları alır ve satar, bu nedenle spot piyasa olarak bilinen piyasa koşullarında ve piyasa emir verir. Spot piyasa, basit bir ifadeyle, emtia, para birimi ve menkul kıymetler gibi varlıkların ve finansal araçların anında alınıp satıldığı piyasadır. Yani tüm teminat emirleri spot emirlerdir.
Vadeli işlem sözleşmeleri türev piyasasında işlem görürken. Bir vadeli işlem sözleşmesinin alım-satım işlemi, bir varlığın gelecekteki bir tarihte teslimine dayanır. Vadeli işlem sözleşmeleri yerinde işlem görmez, temel olarak dayanak varlığın gelecekteki fiyatına ilişkin spekülasyonlardır. Bu nedenle marj ticareti ve vadeli işlem sözleşmesi ticareti iki farklı piyasada yapılmaktadır.
Binance Futures, BitMex, ByBit veya Deribit gibi ana rakiplerinden çok daha sonra piyasaya sürüldü; ancak en iyi kripto türev borsaları arasında hızla en üst sıralarda yer aldı. İlginç bir şekilde, FTX borsası da benzer bir yörüngede ve özellikle algılanan kusursuz ahlakı ve orijinal cypherpunk ideolojisine desteği sayesinde kripto tüccarları arasında büyük popülerlik kazanıyor.
Not 1: Bu arada yakın süreç içerisinde Binance borsasında KYC zorunluluğu gerekeceği için Binance Adım Adım KYC Nasıl Yapılır? konusunu incelemenizi tavsiye ederim.
Not 2: Ayrıca henüz futures hesabınız açık değilse Binance Vadeli İşlemler İndirimli Referans Kodu konusunu inceleyerek Binance Futures’da indirimli olarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Not 3: Henüz Binance’e üye bile olmadıysanız, maksimum indirim olan %20 indirimli işlem yapmak için kayıt olurken YLXMCYSU kodunu kullanabilir veya Binance Borsasına %20 İndirmli Kayıt Ol bağlantısına girerek üye olabilirsiniz.
Leverage (Kaldıraç)
Binance, marj yatırımcılarına platformlarında 3’e 1’e 10’a 1 kaldıraç erişimi sağlar. Bir marj tüccarı olarak sizin erişebileceğiniz çarpan, izole marj veya çapraz margin olarak bilinen şeyi kullanıp kullanmadığınıza bağlıdır.
Bunu daha da açıklayalım. İzole edilmiş bir marj, tek bir bireysel pozisyona tahsis edilen marj. Traderlar tarafından, pozisyonlarınızın her birine ne kadar tahsis edildiğini kısıtlayarak risklerini daha iyi yönetmek için kullanılır. Binance yatırımcıları, bireysel olarak manuel olarak yönetebilir ve ayarlayabilir.
Dolayısıyla talihsiz bir durumda, tüm ticaret pozisyonunuz tasfiye edilir ve İzole Marj modunu kullanırsanız, yalnızca İzole Marj bakiyesini kaybedersiniz.
Bir örnekle açıklayalım. Semih, 10x kaldıraçla 1000$’lık uzun bir pozisyon açar. İzole edilmiş marj pozisyonu 100$’dır. Bu, teminat bakiyesi 3000$ olsa bile, tasfiye durumunda 100$’dan fazla kaybedemeyeceği anlamına gelir.
Diğer marj ticareti türüne çapraz marj (Cross Margin) denir. Bu mod ile tüm bakiyeniz sahip olduğunuz tüm pozisyonlarla paylaşılır. İzole edilmiş marjla arasındaki fark, işler kötüye giderse ve tüm marj bakiyesini ve ayrıca diğer açık pozisyonları kaybetmek için likidasyona uğrarsa yatırımcı risk altındadır.
Çapraz marj, acemi traderlar tarafından bile daha basit ve kolay anlaşıldığından, genellikle varsayılan seçenektir. İzole edilmiş marj seçeneği, daha riskli ve spekülatif işlemler arayan daha gelişmiş yatırımcılar tarafından en iyi şekilde kullanılır.
Öte yandan vadeli işlem sözleşmelerinde bu tür bir sınırlama yoktur. Binance, traderların 125’e 1’e kadar kaldıraç kullanmalarına izin verir. Ancak bazı ülkelerin bu kadar yüksek kaldıraçları yasakladığını unutmayın.
Risk yönetimi
Binance, hem vadeli işlemler hem de marj seçenekleri ticaretine ve çapraz ve izole marj modları arasında kolayca geçiş yapılmasına olanak tanır. Bu şekilde yatırımcılar çapraz pozisyona geçerek risklerini yönetebilir veya izole bir marj kullanarak daha büyük bir risk alabilirler.
İşlem Ücreti
Binance Margin, ticaret yapmak için ödünç aldığınız fon kredinizin faizini otomatik olarak hesaplar. Platform bize bir sonraki saat için faiz oranlarını gösterecek ve traderlar, işlem bittiğinde krediyi geri öder. Bu nedenle, bir Binance Marjin hesabı kullanıyorsanız, likiditeye uğramamak için hesabınızın içinde yeterli para bulunduğundan emin olun. Bu tür bir olasılık hakkında birçok korku hikayesi var.
Futures ile, farklı çalışır. Traderlar teminat olarak marjı kullanır, bu da esasen onu geri ödemeniz gerekmeyeceği anlamına gelir. Ancak sundukları teminatın yeterli olduğundan emin olun.
Ancak hem işlem marjları hem de vadeli işlem sözleşmeleri bir işlem ücreti ile birlikte gelir. Marj alım satım ücreti, spotun ücretidir. Neyse ki, hiçbiri çok yüksek değil.
Daimi veya üç aylık bir geleceğe yatırım yapıyor olmanıza bağlı olarak önemli bir fiyat farkı olduğunu da belirtmeliyiz. Sürekli vadeli işlemlerde, fonlama oranı, sözleşme ile kapsadığı varlık arasında bir tür yakınlaşmaya neden olur. Ancak, fonlama oranlarını talep edenlerin yalnızca kalıcı vadeli işlemler olduğunu unutmayın.
Binance Futures (Vadeli İşlemler) ve Margin – Peki hangisi daha iyi?
Buradaki cevap, duruma göre değişir. Çoğu kripto tüccarın vadeli işlem sözleşme ticaretine marj ticaretini tercih ettiği söylenmek zorundadır. Nedeni muhtemelen vadeli işlemlerde daha büyük risk faktörüdür. Geleneksel emtialar ve hisse senetleri, volatilitesiyle bilinen kripto piyasası gibi çılgınca dalgalanmaz. Bitcoin veya başka bir küçük altcoin olması bile önemli volatilite her zaman orada olacaktır, bu da gelecekteki herhangi bir fiyatı tahmin etmenin son derece zor olduğu anlamına gelir.
Fiyat bir günden diğerine büyük ölçüde yükselir ve düşer. Sadece bu kavramı perspektife koymak için, yakın zamanda bir örnek kullanalım. Mart ayında Bitcoin birkaç gün içinde %10’dan fazla düştü ve ardından bir haftadan kısa bir süre sonra %15 daha az toparlandı. Bu kadar öngörülemeyen bir piyasada vadeli işlemlerinizi fiyatlandırmanın neden zor bir görev olduğunu anlamak zor değil.
Bu kadar değişken bir piyasada fiyat tahmini riskli bir oyundur ve paranızla riskli oyunlar oynamak istemezsiniz, değil mi? Ya da yapıyorsanız, en azından doğru yapmalısınız. Bu nedenle çoğu trader margin ticaretini tercih eder.
Marj ticareti elbette hala riskli, ancak kripto traderları daha fazla kontrol sağladığını düşündükleri için bunu tercih ediyor. Bir trader kısa bir zaman dilimi içinde bu alım-satım biçimine girebilir ve fiyat arttığında doğru zamanda satış yapabilir. Çünkü daha önce de söylediğim gibi marj ticareti spot piyasada yapılır.
Hem riski azaltır hem de yatırımcılara yatırımları üzerinde daha fazla özgürlük ve kontrol sağlayarak ortaya çıkabilecek sorunlara çözüm olarak kolay bir satış yolu sunar.
Kripto ticareti yaparken marj veya gelecekteki ticaret, yatırımınızı ezebilecek beklenmedik bir olay olasılığı ile birlikte gelir. “Çılgın” kripto piyasası, tehlikelerin yanı sıra fırsatlarla da dolu. Öngörülemezlik faktörü bir nimet olduğu kadar bir lanet de olabilir, kripto para birimi ayrıca traderları, özellikle de marjı çılgın miktarda para kullananları da yapabilir. Boğa Koşusunda fiyatlar binlerce puan yükselebilir, bu da elbette traderları cezbeder. Ve bazen yürek burkan kayıplarla sonuçlanır.
Sonuç olarak, Binance’de marj vs vadeli işlemler, hangisi daha iyi? Şahsen marj ticareti ile giderdim. Risk elbette hala var ama traderlar bunu daha iyi yönetebilir. Spot piyasada işlem görmesi nedeniyle mali durumunuz üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Bitcoin gibi kripto para birimlerinde gördüğümüz şaşırtıcı Boğa Koşularında daha da fazla sermayeye sahip olmanın ne kadar kolay olduğu nedeniyle, bence ters taraf çok daha büyük.
Ancak öte yandan, zaten deneyimli bir trader iseniz, kripto vadeli işlemlerini düşünebilirsiniz. Dayanak varlığın gelecekteki fiyatı hakkında spekülasyon yapmak herkes için değildir, ancak bu sizin için bir fincan çaysa, bunun için gidin. Tabii ki, kripto fiyatları son derece değişkendir, bu yüzden yeteneklerinize gerçekten güvenmeli ve hatta belki biraz şanslı olmalısınız.
Her iki durumda da, lütfen araştırmanızı yapın. Ve bunu yeterince vurgulayamam. Çok fazla trader, nasıl çalıştığı hakkında hiçbir şey bilmeden, herhangi bir piyasaya ve özellikle kripto piyasasına marj yatırımı yaparak veya paralarını büyük bir ödeme günü umuduyla vadeli işlemlere atıyor. Ve elbette, sonunda hepsini kaybedebilirsiniz. O yüzden lütfen onlar gibi olmayın ve asla kaybetmeyi göze alamayacağınız bir yatırım yapmayın.